Участь представників Інституту у щорічних заходах Європейської організації публічного права

12-15 вересня 2024 р. у Греції відбулися щорічні науково-організаційні та наукові заходи Європейської організації публічного права (ЄОПП) – засідання Ради директорів, міжнародна конференція та тематичні семінари, організовані Європейською групою публічного права як Науковою радою ЄОПП. Європейська група публічного права цього року відзначає 35-річчя з часу її заснування.

Загальна кількість учасників заходів перевищила 130 осіб – провідних і молодих учених, високопосадовців держав і міжнародних організацій з країн Європи, Південної та Північної Америки, Північної та Східної Африки, Східної та Південно-Східної Азії.

Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» була представлена директором, членом Президії НАН України, членом-кореспондентом НАН України та членом–кореспондентом НАПрН України, д.ю.н., проф. Устименком В.А. (онлайн) та керівницею Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки, провідним науковим співробітником Інституту, к.ю.н., с.н.с. Санченко А.Є. (особисто). Устименко В.А. є членом Ради директорів, й разом із Санченко А.Є. вони входять до складу Європейської групи публічного права.

Важливо, що під час засідання Ради директорів її Президентом та Директором ЄОПП проф. Флогаітісом С. було оголошено офіційну пропозицію України про відкриття Офісу ЄОПП в м. Києві, що надійшла з листом Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. Робота Офісу, відкриття якого планується наприкінці 2024 р., сприятиме політико-правовій діяльності України у процесі підготовки до вступу до Європейського Союзу.

Під час конференції «A Changing Europe in a Changing World» обговорювалися питання світової безпеки і ролі ЄС у її гарантуванні та забезпеченні. Висвітлювалися проблеми вразливості людини на тлі сьогоденних збройних конфліктів, передусім в Україні, та загострення політичного популізму і тенденцій політичного радикалізму, поточних дій держав і міжнародних організацій (Ради Європи, ЄС, ООН), а також процесів, стану і результатів трансформації міжнародної та національних політик і права у відповідь на сучасні чисельні та надзвичайні виклики.

Представники Інституту взяли участь у дискусіях і коментарях стосовно ключових доповідей під час конференції, обміні думок щодо презентацій у ході трьох тематичних семінарів і широкому неформальному спілкуванні. Проведено робочі переговори з керівництвом ЄОПП щодо участі Інституту у роботі Офісу ЄОПП після початку його діяльності в Україні, щодо розвитку співробітництва з представниками наукових і навчальних установ декількох європейських країн, зокрема Польщі, Литви, Латвії, Болгарії, Німеччини, Нідерландів, Іспанії, Італії, ін.

Довідково: Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» та Європейська організація публічного права співпрацюють у межах Меморандуму, підписаного у грудні 2016 року. У 2022 р. у співпраці з ЄОПП підготовлено та видано спеціальний випуск журналу «Central and Eastern European Legal Studies» № 2,2022 на тему «Війна і мир у Європі: правові та економічні питання, пов’язані з агресією Росії проти України та наслідками війни» / «War and Peace in Europe – Legal and Economic Issues of Russia’s Aggression Against Ukraine and the Impact of the War» (https://www.eplopublications.eu/publication/print-edition/central-and-eastern-european-legal-studies-no-2-2022)