Науковці Інституту розвивають співпрацю з ЮНЕСКО у сфері захисту науки та науковців

19 вересня 2024 року за участі представників Секретаріату ЮНЕСКО, Національної академії наук України, Міністерства освіти та науки України, Міністерства закордонних справ України і працівників Постійного представництва України при ЮНЕСКО відбулася чергова онлайн-зустріч у межах обговорення майбутнього Плану дій для України у сфері науки. Від Інституту участь у зустрічі взяли директор, голова Донецького наукового центру НАН України та МОН України член-кореспондент НАН України Володимир Устименко і керівник Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки к.ю.н. Алевтина Санченко.

На 39-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що відбулася 2017 року, було затверджено основоположний документ «Рекомендації про науку та наукових дослідників», в якому визнається важливе значення науки для загального добробуту, а також зазначається, що наука має бути відкритою та безпечною для дослідників, які працюють у цій сфері, а отже, безпека науковцівважлива для наукових досліджень і наукового прогресу. Проте в останні роки науковці дедалі частіше стикаються із багатофакторними загрозами, спричиненими, серед іншого, умовами, в яких вони опинилися. З огляду на це, одним із рішень 42-ї Сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що відбулась у листопаді 2023 року, було запропоновано заснувати нову Програму щодо свободи та безпеки науковців. За підсумками низки попередніх консультацій, ініційованих Нідерландами, до розгляду на 219-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО у березні 2024 року Секретаріат ЮНЕСКО запропонував проєкт концептуального документу «Заклик до дій щодо свободи та безпеки науковців». До складу держав-співавторів увійшла й Україна, надавши пропозиції та доповнення, зокрема щодо посилення зусиль для захисту і збереження сектору науки в умовах війн, конфліктів та інших надзвичайних ситуацій, включно з науковцями, вимушено переміщеними за таких обставин, а також визначення конкретних дій на цьому напрямі в межах ЮНЕСКО.

На початку 2024 року для забезпечення регулярної комунікації між експертами і науковими радниками, а також для розроблення та впровадження ініціатив, які сприятимуть імплементації державами-членами Рекомендацій про науку та наукових дослідників (2017 р.), було створено Керівний комітет з питань свободи та безпеки науковців, що працює під егідою сектору науки Секретаріату ЮНЕСКО. Науковців Академії у складі комітету представляють директор Інституту, голова Донецького наукового центру НАН України та МОН України член-кореспондент НАН України Володимир Устименко і керівник Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки Інституту к.ю.н. Алевтина Санченко.

Водночас у березні 2024 року в штаб-квартирі ЮНЕСКО академік НАН України Станіслав Довгий представив доповідь «Аналіз збитків, спричинених воєнними діями науковій сфері України, та їхні наслідки», підготовлену Малою академією наук України. За підсумками цієї презентації Секретаріат ЮНЕСКО підготував проєкти Плану для виконання рекомендацій, що містяться у цій доповіді, та Плану дій для України у сфері науки. Передбачається, що проєкт Плану дій буде представлено на Симпозіумі з презентації актуалізованої доповіді про стан науки в Україні у жовтні 2024 року – напередодні розгляду Програми надзвичайної допомоги Україні на 220-й сесії Виконради ЮНЕСКО.

Задля обговорення основних параметрів майбутнього Плану дій 19 вересня 2024 року відбулася чергова онлайн-зустріч за участі представників Секретаріату ЮНЕСКО (керівника Сектору фундаментальних наук, досліджень, інновацій та інженерії ЮНЕСКО пані Амал Касрі та фахівця Сектору соціальних та гуманітарних наук ЮНЕСКО пана Костантиноса Тарараса), Національної академії наук України (президента Центру ЮНЕСКО з наукової освіти «Мала академія наук України» академіка НАН України Станіслава Довгого, директора Інституту, голови Донецького наукового центру НАН України та МОН України члена-кореспондента НАН України Володимира Устименка, керівника Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки Інституту к.ю.н. Алевтини Санченко, заступника директора з наукової роботи «Малої академії наук України» доктора технічних наук Олександра Стрижака, заступника голови Робочої групи НАН України щодо співпраці з ЮНЕСКО кандидата фізико-математичних наук Павла Черінька), Міністерства освіти та науки України (державного експерта Директорату розвитку науки Олени Заїки), Міністерства закордонних справ України (першого секретаря Секретаріату Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Ніни Крамаревої), Постійного представництва України при ЮНЕСКО (заступника Постійного представника України при ЮНЕСКО Миколи Мовчана та референта Постійного представництва України при ЮНЕСКО Наталі Шакуро).

Детальніша інформація доступна на сайті НАН України