Конференція «Виклики стратегічного планування відновлення та розвитку територіальних громад восени 2024 року»

Співробітники Луганської філії ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» доктор економічних наук, професор Інна ЗАБЛОДСЬКА та старший науковий співробітник, кандидат економічних наук, доцент Світлана ГРЕЧАНА взяли активну участь у роботі конференції «Виклики стратегічного планування відновлення та розвитку територіальних громад восени 2024 року», що відбулася у м. Черкаси 22 жовтня 2024 р.

В межах модерованої дискусії «Виклики сьогодення, досвід планування розвитку громад, взаємодія громадськості ОМС Черкащини, Чернігівщини, Київщини» між учасниками відбувся плідний обмін думками та досвідом. Представники Черкаської обласної військової адміністрації поділилися своїм баченням розвитку центральних регіонів України, існуючих викликів та поточних дій влади щодо їх вирішення, наполягаючи на важливості партисипації та залучення експертів. Очільники Програм та громадських організацій представили вагомі результати своєї роботи з територіальними громадами щодо стратегічного планування відновлення та розвитку, наголосивши на їх згуртованості та активній позиції.

Учасники, що представляли Менську, Новобілоуську та Городнянську громади Чернігівської області, Дмитрівську та Зазимську громади Київської області, Шполянську, Камя’нську, Мошнівську, Леськівську, Степанківську та Піщанківську громади Черкаської області, окреслили ситуацію в громадах на початку повномасштабного вторгнення, їх важкий дворічний шлях виживання та складнощі на етапах розробки стратегій розвитку. Всі підкреслили свою вдячність донорам, громадським організаціям та експертам за величезну допомогу й пакет нових знань та вмінь, що набули працівники ОМП в процесі стратегування.

Від експертної спільноти слово мала Інна ЗАБЛОДСЬКА. Вона подякувала співробітникам ОМС, які, незважаючи на величезне навантаження, ще мають бажання та креативно підходять до процесів стратегування. Зупинилась на загальних проблемах регіональної політики та стратегічного планування, зокрема запропонувала певні шляхи реагування на найбільш розповсюджені виклики громад. 

Публічний захід було організовано ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проєкту «Посилення стійкості громад Черкащини через залучення людей до відновлення та стратегічного планування».