В Інституті відбулися 4-ті наукові читання пам’яті академіка В.К. Мамутова

30 червня 2023 року в Державній установі «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» відбулися 4-ті наукові читання пам’яті академіка В.К. Мамутова (в оффлайн та онлайн форматі). Співорганізатором чергових Наукових читань виступила Кафедра господарського права і процесу Національного університету «Одеська юридична академія». Наукові читання продовжили традицію обміну думками та результатами новітніх досліджень у галузі господарського та господарського процесуального права в контексті розвитку економіки та подолання викликів сучасності, в т.ч. мілітарного впливу на економіку. Захід відбувся за технічної підтримки Ресурсного Центру соціально-правової та професійної підтримки співробітників переміщених закладів вищої освіти і наукових установ при Державній установі «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» (створений в 2019 р. за підтримки Офісу Ради Європи в Україні).

Із вступним словом до учасників Наукових читань звернувся член-кореспондент НАН та НАПрН України, д.ю.н., проф., Заслужений юрист України Володимир Устименко (Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», м. Київ), який надалі модерував захід.

Із привітальним словом до учасників та доповіддю на тему «Розвиток міжнародного комерційного арбітражу – приклад для оптимізації господарського судочинства в України»перед учасниками виступив завідувач кафедри господарського права і процесу, член-кореспондент НАПрН України, д.ю.н., проф. Олег Подцерковний (Національний університет «Одеська юридична академія», м. Одеса).

Надалі виступили: д.ю.н., проф. Руслан Джабраілов з доповіддю на тему «Правове забезпечення повоєнного відновлення постраждалих територій України на засадах резилієнтності» (Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», м. Київ), д.ю.н., проф. Олена Беляневич з доповіддю на тему «Актуальні проблеми взаємодії судової влади із міжнародним комерційним арбітражем» (Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця), д.ю.н., проф. Богдан Деревянко з доповіддю на тему«Про перехід до інтенсивного способу господарювання у транспортній сфері у контексті Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом» (НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака Національної академії правових наук України, м. Київ), д.ю.н., доцент Роман Кірін з доповіддю на тему «Правові засади е-демократії в незалежній Україні» (Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», м. Київ), к.ю.н., доцент Наталія Щербакова з доповіддю на тему «Нормативна група класифікацій видів реорганізації господарських організацій» (Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця), академік Національної академії правових наук України, д.ю.н., проф. Валентин Щербина із вітальним словом до учасників (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ), к.ю.н. Ольга Квасніцька з доповіддю на тему «Проблеми господарсько-правового забезпечення  будівельної діяльності в контексті відбудови країни» (Національний університет «Одеська юридична академія», м. Одеса), к.ю.н. Олена Курепіна з доповіддю на тему «Деякі підходи до визначення поняття «стимулюючий правовий режим господарювання» (Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», м. Київ), к.ю.н. Ганна Будурова з доповіддю на тему «Проблеми націоналізації підприємств в умовах воєнного стану: господарсько-правових аспект» (Національний університет «Одеська юридична академія», м. Одеса), д.ю.н., проф. Вадим Коверзнев з доповіддю на тему «Національно-правові засади відшкодування шкоди, завданої мілітарним впливом російської федерації» (Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», м. Київ), к.ю.н. Вадим Попелюк з доповіддю на тему «Щодо запозичення досвіду країн ЄС у формуванні господарсько-правового механізму забезпечення житлом громадян» (Національний університет «Одеська юридична академія», м. Одеса), Олександр Черних з доповіддю на тему «Соціальна справедливість та права споживачів фінансових послуг. Дискусійність правового регулювання віртуальних активів (криптоактивів) в законодавстві Європейського Союзу, Великої Британії та України» (Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», м. Київ).

Виступаючі та присутні обмінялися коментарями та пропозиціями. Підсумовуючи, Валентин Щербина, Олег Подцерковний та Володимир Устименко запропонували в рамках діяльності Координаційного Бюро з проблем правових основ підприємницької діяльності, господарського та комерційного права Національної академії правових наук України узгодити актуальні теми проведення наступних спільних заходів.

Загалом, надійшло близько 50 тез виступів, які будуть згруповані у збірку та видані впродовж двох місяців. Електронна версія збірки як завжди буде розміщена в Академічному Репозитарії Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» в режимі вільного доступу.