Експертна дискусія щодо стану та перспектив кадрового забезпечення органів публічної влади в Донецькій і Луганській областях

01 грудня 2023 року у м. Київ у приміщенні First Conference Hall м. Києва відбулась експертна дискусія щодо стану та перспектив кадрового забезпечення публічної адміністрації в Донецькій і Луганській областях. Це продовження серії публічних обговорень на основі аналітичних досліджень, які здійснюються в межах проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу», який підтримується Міжнародним фондом «Відродження» та реалізується у співпраці ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”, ГО “Центр політико-правових реформ”, ГО “Громадська ініціатива Луганщини” та ГО “Асоціація “Відродження та Розвиток”.

Одним із ключових завдань відновлення публічної адміністрації в Донецькій і Луганській областях є забезпечення органів влади професійними та вмотивованими кадрами. Починаючи з 2014 року, регіон зазнав масштабної депопуляції, внаслідок чого його людські й, зокрема, кадрові ресурси в рази зменшилися. Через зруйновану інфраструктуру, безпекову ситуацію, інші чинники повернення до нього людей, вочевидь, не буде швидким, а чимало колишніх жителів, імовірно, й не захоче повертатися. У разі ж звільнення територій, що були окуповані в 2014-2015 роках, потреби в кадрах, порівняно з останнім часом, лише зростатимуть, адже там доведеться наново створювати систему українських владних інституцій. Саме тому в процесах забезпечення управління на деокупованих територіях та в реалізації стратегій і програм відновлення у Донецькій і Луганській областях кадрове питання є надважливим. У цьому зв’язку вже сьогодні потрібні відповіді на питання щодо того, якою має бути кадрова політика держави на цих територіях, яку специфіку вкрай важливо врахувати при її здійсненні, яка нинішня кадрова спроможність діючих інститутів публічної влади українського Донбасу, які виклики і загрози необхідно врахувати щодо кадрового забезпечення влади в регіоні, які підходи має реалізувати центральна влада щодо кадрових реформ та оновлення органів публічного управління. Сьогоднішній порядок денний передбачає коротку презентацію основних результатів проведеного дослідження, експерті виступи для обговорення результатів, висновків та пропозицій, дискусію учасників та відповіді на запитання.

Активну участь у дискусії прийняли співробітники Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» представили директор, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, Заслужений юрист України Володимир УСТИМЕНКО; директорка Луганської філії, доктор економічних наук, професор, Заслужений економіст України Інна ЗАБЛОДСЬКА; доктор економічних наук, професор, старший науковий співробітник Луганської філії Руслан ГАЛГАШ, кандидат економічних наук, доцент, науковий співробітник Луганської філії Оксана РОМАХОВА.