Наукове забезпечення повернення до України «Скіфського золота»

22 листопада 2023 року Міністерством культури та інформаційної політики України було повідомлено про повернення до України зазначених музейних предметів державної частини Музейного фонду України.

Директор ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» взяв участь у засіданні науково-практичного круглого столу «Справа про скіфське золото: поточний стан та перспективи», який відбувся 30 липня 2019 року в Інституті держави і права імені В.М. Корецького НАН України. Організаторами виступили Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Інститут економіко-правових досліджень НАН України, Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України» та Рада молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України, за результатами якого, у зв’язку з окупацією російською федерацією окремих регіонів України, було запропоновано внести зміни до законодавства щодо процедури призначення та звільнення керівників закладів культури, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України, зміни місцезнаходження відповідних закладів та колекцій, затвердження типового договору щодо передавання предметів, що належать до державної частини Музейного фонду України, для експонування на закордонних виставках, яким слід передбачити безумовний пріоритет майнових прав держави та безумовне повернення музейних предметів до України як держави походження і т. ін.

Наукове обґрунтування неправомірності зазіхань на музейні колекції країни-агресора підготували науковці Національної академії наук України і поступово відстоювали позицію захисту національних інтересів.

Свою стурбованість про хід розгляду судового провадження по справі про «Скіфське золото» представники Національної академії наук України 13 серпня 2019 року висловлювали і в телевізійній передачі Кримського телеканалу ATR.

Активну участь Національної академії наук України у справі «Скіфського золота» було винагороджено прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей призначення керівників державних та комунальних закладів культури на тимчасово окупованих територіях» від 14 січня 2020 року, а також рішення Верховного суду Королівства Нідерланди (червень, 2023 р.) про визнання права України на колекцію і її повернення до Національного музею історії України (м. Київ).

Одним із ключових факторів, що вплинули на рішення нідерландських судів була наявність правового титулу на музейне майно у вигляді права оперативного управління, особливого режиму музейного фонду України, закріплених статтею 137 Господарського кодексу України та Законом України «Про музеї і музейну справу».