Участь представників Інституту в міжнародній науково-практичній конференції у Верховному Суді

31 травня 2024 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Україна на шляху до євроінтеграції: ефективне управління державною власністю як інструмент відновлення економіки України. Місія та візія господарської юрисдикції».

Захід був організований Верховним Судом спільно з проєктом Європейського Союзу «Право-Justice», проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», проєктом Спеціального представника Головування ОБСЄ – Координатора проєктів в Україні «Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни», Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва з нагоди 33-ї річниці утворення господарських (арбітражних) судів.

У конференції взяли участь і представники Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», а саме директор Інституту, член-кореспондент НАН України та НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Володимир УСТИМЕНКО та провідний науковий співробітник відділу господарсько-правових досліджень проблем економічної безпеки, доктор юридичних наук, професор Вікторія РЄЗНІКОВА.

Відкриваючи захід, голова Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду Лариса РОГАЧ висловила вдячність міжнародним партнерам за допомогу в організації конференції.

За словами Лариси РОГАЧ, одним із вагомих завдань української держави було і є проведення ефективної приватизації. Тому зараз важливо чітко розмежувати і обговорити те, у яких сферах приватизація є недоцільною, яким чином держмайно може переходити з державної власності у приватну, а також визначитися, у яких сферах та на які об’єкти державного майна держава має і матиме в майбутньому право власності. І в цьому контексті надзвичайно важливим завданням є ефективне управління таким державним майном.

Цього року в Україні був розроблений та представлений уперше економічний індекс верховенства права, який вимірює ситуацію у сфері верховенства права і його вплив на бізнес-спільноту та економічну діяльність. Звіт про економічний індекс демонструє високий рівень довіри до господарських судів. Це позитивний сигнал для бізнес-спільноти, інвесторів.

У вітальному слові Голова Верховного Суду Станіслав КРАВЧЕНКО акцентував на важливості підтримки, яку надають Україні міжнародні партнери на її шляху до Європейського Союзу.

За словами Голови Верховного Суду, попри війну економічні процеси в державі тривають, зростає рівень ВВП та інвестицій в Україну. При цьому судова влада відіграє вагому роль у питанні захисту та розвитку економіки, суди забезпечують ефективний і справедливий розгляд відповідних категорій справ, що сприяє інвестиційній привабливості України та її стабільному економічному зростанню.

Незважаючи на складний час, суди України розглядають вражаючу кількість справ. Так, у 2023 році суди господарської юрисдикції розглянули 230 тис. справ, що у 2,2 раза більше ніж у 2022 році. У цьому році навантаження на господарську юрисдикцію зросло приблизно на 50 % порівняно з 2023 роком.

На заході також виступили заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі ДЮФЛО, заступник керівника проєктів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Вольфрам ГЕРТІГ, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло ПАВЛІШ, голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро НАТАЛУХА, Міністр юстиції України Денис МАЛЮСЬКА, ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК та інші поважні спікери.

Детальніше про конференцію можна дізнатися за посиланням.