Науковці Інституту долучилися до круглого столу, присвяченого обговоренню Законопроєкту № 6013

02 липня 2024 року під патронатом ГО «Цивілістична Платформа» пройшов круглий стіл «Законопроект № 6013: Огляд процесу реформи державних та комунальних підприємств з глобальних позицій тектонічних змін українського законодавства». Модерувала захід д.ю.н., проф. Інна Спасибо-Фатєєва. Двома основними блоками науково-практичної дискусії стали ініціатива скасування Господарського кодексу України та реформа юридичних осіб (зокрема, державних і комунальних підприємств), що передбачається Законопроєктом № 6013.

Директор Інституту, член-кореспондент НАН України та НАПрН України, д.ю.н., проф., Заслужений юрист України Володимир Устименко і заступник директора з наукової роботи Інституту, д.ю.н., проф. Руслан Джабраілов у черговий раз закликали прибічників декодифікації господарського законодавства та ліквідації/реорганізації і заборони створення нових підприємств враховувати ті ризики та загрози, які створюють такі ініціативи для національної економіки, держави і суспільства, особливо в умовах правового режиму воєнного стану. Цілком очевидним є те, що за відсутності сформованого на базі Господарського кодексу України механізму державного регулювання економіки значно посилюються ризики, пов’язані з життєзабезпеченням країни та запобіганням деструктивним явищам, здатним похитнути економічний суверенітет України. Існування Господарського кодексу в правовій системі України повністю відповідає європейській правовій традиції, що підтверджується досвідом багатьох країн, де діють комерційні/торгівельні/господарські кодекси. Науковці Інституту окремо наголосили на тому, що Законопроєкт № 6013 суперечить багатьом положенням Конституції України, зокрема тим, що гарантують можливість органів місцевого самоврядування реалізувати свої повноваження в інтересах мешканців місцевих громад, у тому числі шляхом створення комунальних підприємств.

У круглому столі також узяли участь співробітники Інституту – к.ю.н. Михайло Дутов, к.ю.н. Наталія Єремєєва та к.ю.н. Олександр Трегуб.

Запис круглого столу доступний за посиланням.