Директор Інституту взяв участь у зустрічі з делегацією Національної академії наук США

7 серпня 2024 року Національну академію наук України відвідала делегація Національної академії наук США. У її складі були виконавчий директор Відділу політики та глобальних справ Вон Турекян, керівник підрозділу з питань глобального сталого розвитку цього Відділу Франклін Карреро-Мартінес, запрошена наукова співробітниця Центру наукової дипломатії Американської асоціації сприяння розвиткові науки Кеті Кемпбелл, експертка з наукової політики Відділу політики та глобальних справ Юлія Безвершенко.

Національну академію наук України на зустрічі представляли її Президент академік НАН України Анатолій Загородній, академік-секретар Відділення загальної біології НАН України, директор Державної установи «Інститут еволюційної екології НАН України» академік НАН України Володимир Радченко, президент Національної академії медичних наук України академік НАН і НАМН України Віталій Цимбалюк, директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» член-кореспондент НАН України Володимир Устименко, перший заступник головного ученого секретаря член-кореспондент НАН України Володимир Ємельянов, начальник Відділу міжнародних зв’язків НАН України кандидат історичних наук Анатолій Мирончук, голова Ради молодих вчених НАН України, провідний науковий співробітник Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України» доктор наук з державного управління Валерія Ковач, старший науковий співробітник Сектору зведеного планування Науково-організаційного відділу Президії НАН України кандидат фізико-математичних наук Сергій Лев.

На початку зустрічі Президент НАН України академік Анатолій Загородній ознайомив гостей з поточними справами установ Академії, викликами та проблемами, з якими стикаються науковці під час війни. Він висловив вдячність Національній академії наук США за всебічну підтримку, спрямовану на розвиток української науки, а також окремо відзначив діяльність фонду Simon Foundation, який виділив майже 4,5 мільйона доларів на допомогу українським дослідникам.

Директор Інституту член-кореспондент НАН України Володимир Устименко розповів про те, які труднощі соціогуманітарного аспекту доводиться долати українським науковцям. Він підкреслив важливість розробки інноваційних систем, які сприятимуть ефективному вирішенню цих проблем, а також згадав приклад Польщі, де уряд виділив допомогу для переміщеним вчених, дозволивши їм відновити наукову діяльність та продовжити свій науковий шлях.

Вон Турекян поінформував присутніх, що у рамках нової ініціативи Національна академія наук США започаткувала Фонд науки та інновацій для України з метою надання короткострокової підтримки українській дослідницькій спільноті та створення інноваційної екосистеми, що буде сприяти розвитку національної безпеки, економічному відновленню та інвестиціям. Він відзначив, що ця система має на меті забезпечити не лише потік талантів і досвід для фундаментальних досліджень, але й зміцнення зв’язків з американською та світовою науково-технічною спільнотою, вплив якої не обмежуватиметься лише науковою галуззю, але й інноваціями з економічним та соціальним розвитком країни. Вон Турекян додав, що цей крок є кроком до побудови стійкого майбутнього для розвитку української науки та інновацій.

Наостанок академік НАН України Анатолій Загородній подякував учасникам за корисну дискусію та висловив сподівання на подальше зміцнення співпраці між українською та американською науковою спільнотою.

Детальніше із повідомленням можна ознайомитися на сайті Національної академії наук України.