Підсумки засідання Вченої ради від 02 вересня 2024 року

02 вересня 2024 року відбулося чергове засідання Вченої ради Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України».

На початку засідання із доповіддю з нагоди 33-ї річниці Незалежності України виступив директор Інституту, д.ю.н., професор, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, Заслужений юрист України Володимир Устименко. Як відзначив доповідач, прийняття 24 серпня 1991 р. Акту проголошення незалежності України стало епохальною подією українського конституціоналізму та закономірним продовженням тисячолітньої традиції державотворення в Україні, яка засвідчила створення самостійної Української держави – України, формування її атрибутів та символів. Для України проголошення незалежності стало символом консолідації та вираження суверенної волі Українського народу. Акт проголошення незалежності України закріпив фундаментальний принцип організації Української держави, згідно з яким територія України є неподільною і недоторканною. Тим самим було закладено основи сучасного українського унітаризму. Виклики та випробування, спричинені війною рф проти України, підтвердили, що український унітаризм, цілісність та недоторканність території України визначають зміст і спрямованість зовнішньої і внутрішньої політики держави та є об’єктом національної безпеки, справою всього Українського народу. Ґрунтуючись на принципах Акту проголошення незалежності України, було закладено основи статусу української мови як єдиної державної мови в Україні та непорушності державного обов’язку забезпечувати її всебічний розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території країни. Прийняття 24 серпня 1991 р. Акту проголошення незалежності України засвідчило, що Україна стала невід’ємною частиною європейського і світового співтовариства та її прагнення до корінних змін згідно з передовими світовими практиками державотворення і правотворення з урахуванням і збереженням власних національних надбань. Чергова, уже 33 річниця з дня прийняття Акту проголошення незалежності України відзначається у вкрай важких умовах російсько-української війни. У цьому контексті особливого значення набувають не лише питання осмислення історичної ролі та ціннісного потенціалу Акту проголошення незалежності України, але й чітке розуміння проблем правового забезпечення захисту незалежності, державного суверенітету та територіальної цілісності України на тлі сучасних викликів, а також тенденцій і перспектив вітчизняного державотворення і правотворення у повоєнному майбутньому.

У своїй доповіді Володимир Устименко окремо наголосив на ролі економіко-правового забезпечення суверенітету України, а також конституційних основах її економічної системи. Школа господарського права, започаткована академіком НАН України В.К. Мамутовим, та Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» за декілька десятиліть зробили значний внесок у розроблення цієї проблематики як на теоретичному, так і практичному рівнях. Сьогодні, в умовах широкомасштабної російської агресії та посилення євроінтеграційних прагнень України, перед школою господарського права та Інститутом постають нові завдання, пов’язані зі створенням моделі повоєнної економіки країни, імплементацією принципів і підходів права Європейського Союзу, пошуком ефективних шляхів забезпечення соціальних і економічних прав людини, розвитком «зеленої» енергетики. Під час доповіді Володимир Устименко також згадав науково-технічні досягнення науковців НАН України, спрямовані на захист незалежності, суверенітету і забезпечення обороноздатності України.

Із доповіддю щодо атестації результатів наукової роботи молодих вчених НАН України – стипендіатів Президента України та стипендіатів НАН України виступив т.в.о. ученого секретаря Інституту, к.ю.н. Олександр Трегуб. За результатами ознайомлення із поданими матеріалами Вчена рада прийняла рішення про атестацію стипендіатів та затвердження звітів.

Далі Олександр Трегуб доповів про висунення на здобуття Державних іменних стипендій найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні здобувачки вищої освіти ступеня доктора філософії Юлії Єршової. Вчена рада одноголосно підтримала висунення претендентки для участі в конкурсі на здобуття Державних іменних стипендій.

Про хід вступної кампанії до аспірантури доповів завідувач аспірантури та докторантури Інституту, к.ю.н. Антон Сошников. Вчена рада прийняла відповідну інформацію до відома для подальшого врахування у роботі.

Засідання завершилося обговоренням проблем, пов’язаних із державною атестацією наукових установ, та інших питань організаційного характеру.