Директор Інституту взяв участь у засіданні Науково-консультативної ради при Верховному Суді, на якому підбито підсумки роботи у 2023–2024 роках та намічено шляхи вдосконалення діяльності

Зараз Верховний Суд, Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів України та органи суддівського самоврядування завершують роботу над визначенням критеріїв суддівської доброчесності.

Визначальним критерієм має бути здатність безкорисливо, добровільно та систематично працювати в чужих інтересах. Це те, що члени Науково-консультативної ради при Верховному Суді роблять із року в рік. Їхні наукові висновки відіграють дуже важливу роль у процесі розгляду справ.

Про це зазначив заступник Голови Верховного Суду Олександр Мамалуй під час засідання Науково-консультативної ради при Верховному Суді, подякувавши науковцям за наполегливу працю щодо наукового забезпечення діяльності Верхового Суду.

Вчений секретар Науково-консультативної ради при Верховному Суді суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук зазначив, що за 2023 рік від суддів Верховного Суду до Науково-консультативної ради надійшло 115 запитів. На підставі цих запитів до членів Науково-консультативної ради надійшло 2544 звернення, за якими підготовлено 368 наукових висновків. У 2024 році року вчені вже підготували 319 наукових висновків у справах різних юрисдикцій.

Саме завдяки участі вчених у роботі Науково-консультативної ради Верховний Суд сформулював обґрунтовані висновки у справах про судовий контроль за діями Верховної Ради України в питанні про притягнення народних депутатів до відповідальності за порушення ними дисципліни й етичних норм, щодо вирішення процесуальних проблем доступу до судового захисту, сплати і перерозподілу судових витрат, звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу суду з процесуальним електронним документом, повноважень прокурора в земельних спорах, повернення в державну власність об’єктів природно-заповідного фонду та історичних пам’яток, відшкодування шкоди, заподіяної агресивною війною росії, її державного імунітету, та кола осіб, які підлягають кримінальній відповідальності за розв’язування і ведення агресивної війни, захисту прав інтелектуальної власності.

Науково-консультативна рада при Верховному Суді опановує нову форму роботи в колі спеціалізацій і засідань робочих груп.

Роботу Науково-консультативної ради у складі робочих груп багато суддів Верховного Суду вважають дуже ефективною, адже відбувається жива дискусія, до таких засідань може залучатися широке коло вчених та відповідних державних і недержавних інституцій. До того ж засідання робочих груп є важливою формою внутрішньої комунікації між суддями різних касаційних судів Верховного Суду.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич зауважив, що Верховний Суд активно користується можливістю отримання наукових висновків з різних питань права, про що свідчить статистика за І півріччя 2024 року. Так, за вказаний період до НКР надійшло 50 запитів суддів Верховного Суду (з них 21 – від суддів Великої Палати ВС), а у відповідь надійшло 88 наукових висновків.

Крім того, за вказаний період відбулося чотири засідання робочих груп Науково-консультативної ради, присвячених обговоренню актуальних питань правозастосування. Такі заходи є дуже важливими, адже цей формат співпраці дає змогу почути й проаналізувати різні думки щодо проблемних аспектів застосування норм права.

У ході засідання судді Верховного Суду та члени Науково-консультативної ради поділилися своїми думками щодо форм і змісту роботи Науково-консультативної ради, висловили своє бачення стосовно певної уніфікації підходів до формування запитів та наукових висновків за результатами таких запитів.

Зокрема, директор Інституту, член-кореспондент НАН України та НАПрН України, д.ю.н., проф., Заслужений юрист України, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді Володимир Устименко акцентував увагу на необхідності підвищення ефективності робочих груп Науково-консультативної ради, збільшення кількості звернень від суддів Верховного Суду до її членів, значних зусиллях під час роботи над відповідями, а також слабкому зворотному зв’язку, який міг би бути посилений шляхом направлення листів авторам, висновки яких використовувалися під час підготовки рішень.

Члени Науково-консультативної ради запропонували створити спільну із суддями робочу групу для підготовки рекомендацій, які б дали змогу налагодити більш ефективну співпрацю в межах діяльності Науково-консультативної ради.

Детальніше із результатами засідання можна ознайомитися на сайті Верховного Суду.