Доступ до ресурсів на порталі Research4Life

У червні 2022 р. Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» отримала безкоштовний доступ до повнотекстових електронних ресурсів у межах проєкту Research4Life. Цей доступ продовжено до кінця 2024 року і на 2025 рік.

АЛГОРИТМ

отримання працівниками Інституту доступу до ресурсів Research4Life

Підтримуючи Україну в умовах війни, свої колекції відкрили такі провідні міжнародні видавництва, як Elsevier, Springer Nature, John Wiley & Sons, Taylor & Francis, Emerald, Sage Publications, Oxford University Press, Cambridge University Press, IOP Publishing та багато інших.

Необхідною умовою отримання доступу до електронних ресурсів Research4Life є реєстрація установи на платформі, отримання даних для входу та їх поширення виключно серед працівників відповідної установи.

Для того, щоб скористатися ресурсами платформи Research4Life, дослідник має виконати наступні кроки.

Крок 1. Звернутися електронною поштою (alexandr.fispeam@gmail.com) до т.в.о. ученого секретаря Інституту, к.ю.н. Олександра Трегуба, який є відповідальною особою за надання консультацій працівникам з питань налаштування доступу до електронних ресурсів платформи Research4Life.

Крок 2. Від відповідальної особи (зазначена вище) отримати на електрону адресу дані для входу на платформу (логін та пароль), а також ознайомитися з ліцензійними умовами, що передбачають, зокрема, заборону на оприлюднення даних для входу або їх передачу особам, які не є працівниками установи.

Крок 3. Розпочати сеанс роботи з Research4Life, виконавши такі дії:

– перейти до уніфікованого загального порталу Research4Life (https://portal.research4life.org/) або у розділі «Колекції» («Collections») порталу обрати один із профільних порталів Hinari/AGORA/ARDI/GOALI/OARE;

– натиснути на значок Увійти у верхньому правому куті екрана;

– на сторінці Research4Life Secure Login ввести ім’я користувача та пароль (крок 2), і натиснути кнопку «Вхід» (LOGIN).

За посиланням: bit.ly/3WNS9HI для користувачів доступна коротка англомовна відеоінструкція про вхід і користування порталом Research4Life, та пошук необхідної інформації на ньому. На офіційному YouTube-каналі Державної науково-технічної бібліотеки України (далі – ДНТБ України) викладено серію вебінарів українською мовою про отримання доступу, роботу з порталом Research4Life та здійснення ефективного пошуку наукової літератури за посиланням: http://surl.li/jxaolp . Крім того, створено групу в Telegram (http://surl.li/cphigt), яка надає відповіді на найпоширеніші запитання.

У разі виникнення запитань щодо отримання доступу та використання ресурсів порталу Research4Life, користувачі можуть звернутися за консультаціями до фахівців ДНТБ України, національних координаторів Research4Life на адресу електронної пошти: e–resource@dntb.gov.ua, research4lifeccukraine@gmail.com або заповнивши форму зворотного зв’язку за посиланням: bit.ly/3oElPL7 .

Також на сайті ДНТБ України в розділі, присвяченому Research4Life, за посиланням https://www.research4life.org/frequently-asked-questions/ було створено сторінку «Frequently Asked Questions» з відповідями на поширені запитання стосовно налаштування доступу та використання платформи.