ІІІ Маріупольський конституційний форум «Українська конституційна ідентичність в контексті європейської інтеграції»

4 жовтня 2024 року в Києві відбувся ІІІ Маріупольський конституційний форум «Українська конституційна ідентичність в контексті європейської інтеграції», організований Конституційним Судом України за підтримки Офісу Ради Європи в Україні та Програми підтримки ОБСЄ в Україні.

Державну установу «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» на форумі представляв директор, член Президії НАН України, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Володимир Устименко.

Захід об’єднав правників-практиків, науковців, національних і міжнародних експертів, представників органів публічної влади, освітніх закладів, які проаналізують актуальні виклики, що постають перед нашою державою в умовах сьогодення.

Відкрив конституційний форум суддя Конституційного Суду України Олександр Петришин, який від імені Суду звернувся до учасників із вітальною промовою та зазначив, що тематика форуму надзвичайно актуальна, ураховуючи складні умови, в яких перебуває наша держава.

Заступник Керівника Офісу Президента України Ірина Мудра у вступній промові наголосила на важливості обраної тематики, зазначивши, що на сьогодні українська конституційна ідентичність охоплює ключові принципи, цінності та норми, які визначають основи української державності, суспільно-політичного ладу і правової системи. Принципами, на яких ґрунтується українська конституційна ідентичність, є суверенітет, незалежність, засади демократії, верховенства права, високі стандарти прав і свобод людини, рівність усіх перед законом.

До учасників заходу звернувся керівник операційної діяльності Програми підтримки ОБСЄ в Україні П’єр Боссан. Він висловив глибоку подяку та захоплення українським народом, відзначивши його неперевершену стійкість у війні, яка триває вже десять років. Він також наголосив на важливості дотримання основоположних прав кожного громадянина та підкреслив роль Конституційного Суду як фундаментальної інституції для забезпечення верховенства права.

Заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк привітав останні позитивні зміни у сфері конституційного судочинства. Він запевнив, що Рада Європи й надалі надаватиме непохитну підтримку Україні, допомагаючи їй узгоджувати конституційні процеси з європейськими стандартами.

З вітальними промовами до учасників заходу також звернулися представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в системі судоустрою з права на справедливе правосуддя та представництва в Конституційному Суді України Андрій Овсієнко, перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Олексій Смирнов, т.в.о. заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Маріупольської міської ради Андрій Ремпель. Вони зазначили про важливість конституційної ідентичності України в контексті війни, європейської інтеграції та викликів, що постають перед державою.

Програма форуму передбачала обговорення багатьох ключових питань, серед яких не лише конституційна ідентичність, права людини, гендерна рівність а й інші, що мають безпосередній вплив на майбутнє нашої держави.

Детальніша інформація про ІІІ Маріупольський конституційний форум «Українська конституційна ідентичність в контексті європейської інтеграції» на сайті Конституційного Суду України.