Співробітники Інституту долучились до роботи Виставки-форуму Security 2.0

2-3 жовтня 2024 року відбулася Виставка-форум Security 2.0 – одна з найважливіших подій року у сфері безпеки. Тематика виставки охоплює широкий спектр питань: від сучасних технологій безпеки та гуманітарного розмінування до кібербезпеки та захисту громад, бізнесу, інфраструктури. Дозволяючи відвідувачам глибше ознайомитися з проблематикою та знайти відповіді на свої запитання, у рамках виставки було проведено форуми, семінари, панельні дискусії та майстер-класи.

Активну участь у роботі форуму «Безпека громад і підприємств: цифрова безпека та цивільний захист» взяли співробітники Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» директорка Луганської філії інституту, д.е.н., проф, Заслужений економіст України Інна ЗАБЛОДСЬКА, ст. наук. співр., к.е.н., доц. Світлана ГРЕЧАНА і к.е.н., наук. співр. Павло ЛЯШЕНКО.

Особливу увагу науковців привернула перша сесія форуму «Цифрова стійкість громад», у межах якої свої думки та бачення стану кібербезпеки громад та бізнесу висловили керівні службовці Адміністрації Держспецзв’язку, представники Асоціації міст України, іноземні експерти та вітчизняні експерти із захисту інформації. Учасники обговорили широкий спектр питань, пов’язаних із забезпеченням інформаційної безпеки в умовах військових дій, та ознайомилися з передовими практиками і технологіями, що допомагають забезпечити цифрову стійкість громад та бізнесу.

Не менш цікавим і важливим був Форум «Фінансові засади в гуманітарному розмінуванні та принципи компенсацій в аграрному секторі», учасниками якого від Інституту стали к.ю.н., ст. наук. співр. Олександр ТРЕГУБ і к.е.н., наук. співр. Павло ЛЯШЕНКО. Форум організовано Асоціацією саперів України і Лігою оборонних підприємств України за підтримки ДСНС, Міністерства економіки України, Міністерства оборони України, Міністерства з питань стратегічних галузей, ДССТ, ДССЗЗІ, ПРООН, Посольства Японїї в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Посольства Королівства Швеції в Україні.

Під час Форуму «Фінансові засади в гуманітарному розмінуванні та принципи компенсацій в аграрному секторі» виступили: заступник Міністра економіки України Ігор БЕЗКАРАВАЙНИЙ; начальник Головного управління протимінної діяльності Руслан БЕРЕГУЛЯ (доповідь «Актуальна ситуація «на сьогодні» в секторі гуманітарного розмінування в Україні»); заступник директора компанії Kvertus Олексій ЧЕРНЮК (доповідь «Як убезпечити групи розмінування від загроз із повітря: рішення Kvertus»); СЕО та засновник компанії Feodal Андрій ДЕМ’ЯНОВИЧ (доповідь «Автоматизація процесів гуманітарного розмінування. Шлях до ефективності»); представник Міністерства економіки України, начальник Управління з питань гуманітарного розмінування Дмитро ПАНЬШИН (доповідь «Програма компенсації фермерам за гуманітарне розмінування сільскогосподарських земель: загальні умови участі, очікуваний результат»); начальник Центру протимінної діяльності Євгеній БІРЮКОВ (доповідь «Процедура залучення операторів протимінної діяльності до гуманітарного розмінування та контроль якості виконаних робіт»); директор Центру гуманітарного розмінування Володимир БАЙДА (доповідь «Реалізації програми компенсації за гуманітарне розмінування: проведення торгів PROZORRO, проблемні питання, формування очікуваної вартості розмінування»); експерт з протимінної діяльності UNDP Олександр ЛОБОВ (доповідь «Інноваційні підходи до звільнення земель від вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ)»); віце-президент Конгресу самоврядування України Іван ФУРСЕНКО (доповідь «Взаємодія приватних операторів гуманітарного розмінування і ОТГ та фермерських господарств»); виконавчий директор (CEO) материнської компанії GCS AG (Швейцарія) Global Clearance Solutions Філіпп фон МІХАЕЛІС (доповідь «Міжнародний досвід розмінування територій»).

Загалом Виставка-форум стала невід’ємною складовою стратегії розмінування територій та підвищення рівня безпеки в умовах військових загроз.