Представники Інституту взяли участь у конференції «Вимір якості життя хворих на шпальтах видань експериментальної і клінічної онкології: виклики та можливості»

3–4 жовтня у м. Києві (Favor Park Hotel) відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Вимір якості життя хворих на шпальтах видань експериментальної і клінічної онкології: виклики та можливості». Конференція організована Інститутом експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, Національною асоціацією українських онкологів, Громадською організацією «Українське товариство дослідників раку» та Державною установою «Інститут медичної радіології та онкології ім. С.П. Григор’єва НАМН України».

Місія конференції – на одній платформі зібрати стейкхолдерів сучасної онкологічної допомоги та вивчати, обговорювати, підбивати підсумки онкологічних подій, визначати найкращі приклади покращення якості життя онкологічних хворих,  у професійних дискусіях створювати сучасні гайдлайни діагностики і лікування актуальних нозологій, втілювати у життя найкращі надбання колег і планувати подальші кроки розвитку онкологічної науки та практики. Конференція об’єднала фахівців клінічної та експериментальної онкології, дослідників, патогістологів,  лікарів онкологів, хірургів, ортопедів-травматологів, радіологів, нейрохірургів, хіміотерапевтів, імунологів та лікарів інших спеціальностей.

Основні тематичні напрями конференції:

1. Наука та інноваційні технології як драйвер диверсифікації стандартів діагностики та лікування онкологічних хворих.

2. Біоінформатичні ресурси, штучний інтелект та цифрова патологія як інструменти покращення якості життя пацієнтів з онкологічними захворюваннями.

3. Омікс-технології в персоніфікованій діагностиці та прогнозуванні перебігу неопластичного процесу.

4. Роль пацієнтських організацій та соціально-правові аспекти в покращенні якості життя онкологічних хворих.

5. Стейкхолдери і мультидисциплінарні підходи в сучасних трендах подолання раку.

Від Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» участь у роботі конференції взяли директор, член Президії НАН України, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Володимир Устименко і старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, кандидат юридичних наук Ольга Россильна. Доповідь представників Інституту була присвячена соціально-правовим аспектам якості життя пацієнтів на етапі реформування медичної галузі.

Так, українське законодавство наразі перебуває на своєму підготовчому етапі щодо становлення та врахування критеріїв якості життя пацієнта як ключових для оцінки розвитку сфери охорони здоров’я. Попри це, міжнародне нормативно-правове поле перебуває в стані активного формування вже близько 20 років. На державному рівні в Україні наразі відсутні комплексні напрацювання у досліджуваному напрямку, не розглядаються потенційні показники якості життя пацієнта, якими можна було б послуговуватися при формуванні державної політики, визначенні подальших векторів розвитку медичної реформи, удосконаленні стандартів медичної допомоги тощо. Перешкодою для впровадження комплексного аналізу показників якості життя, що пов’язана зі здоров’ям, є відсутність нормативних рекомендацій та детальних вказівок щодо оцінки станів та методів лікування. У зв’язку з цим існує потреба в стандартизації вимірювань, аналізу та оцінки, а також у посиленні співпраці між різними установами з метою уніфікації підходів.