Політика у сфері мінімальної заробітної плати в Україні – шанс на справедливий перерозподіл та зростання?

30-31 березня 2017 року у приміщенні Великого конференц-залу Національної академії наук України відбулася велика міжнародна конференція «Політика в сфері мінімальної заробітної плати в Україні – шанс на справедливий перерозподіл та зростання?», організаторами якої виступили: Регіональний офіс Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, Міжнародна організація праці та Центр соціальних і трудових досліджень.

Виникнення тематики конференції пов’язано зі збільшенням Верховною Радою України у грудні 2016 року рівня мінімальної зарплати із 1600 грн. (≈55 EUR) до 3200 грн. (≈110 EUR). Дане політичне рішення супроводжується жвавими дебатами й досі, адже існують протилежні думки щодо ролі й впливу мінімальної зарплати на економіку країни. Частка експертів відреагувала з великою підозрою на таку ініціативу, проте більшість аналітиків погоджуються з тезою про те, що вплив мінімальної зарплати на економіку після її підвищення вдвоє буде досить обмеженим і не перевищуватиме 2-3 відсотки.

На заході були присутні представники професійних спілок, вищих навчальних закладів, академічних установ, одну з яких – Інститут економіко-правових досліджень НАН України – представляли співробітники відділу проблем міжрегіонального співробітництва: завідувач відділу, д.е.н., професор Інна Заблодська та в.о. заступника завідуючого відділу, к.е.н. Юлія Рогозян.

Закордонні спікери (Марсель Рьотіг та Маттес Бубе, Фонд ім. Фрідріха Еберта; Маріко Учі та Патрік Белсер, Міжнародна організація праці; Жером Ваше, Постійний представник МВФ в Україні та інші) ділилися досвідом політики у сфері мінімальної заробітної плати та мінімального прожиткового рівня Німеччини, Великої Британії, Грузії, Росії, Молдови.

Українські ж спікери (державний секретар Мінсоцполітики Віктор Іванкевич, президент УСПП Анатолій Кінах, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, Національний координатор МОП в України Сергій Савчук та інші) спрямовували свої доповіді на практичні аспекти для успішного впровадження політики щодо мінімальної заробітної плати в країні.  Так, у виступах зазначалось, що мінімальна заробітна плата є одним з найбільш поширених засобів впливу на розподіл доходів на ринку праці, адже зафіксована у законодавстві 90% країн світу. Проте механізм її впровадження та ефективності значно різниться в різних країнах.

Протягом останніх 70 років питання мінімальної заробітної плати стає дедалі важливішим, тому проведення даної конференції стало спробою долучитися до вседержавних дебатів з даної тематики, а також виявити, яким чином різні моделі визначення мінімальної заробітної плати впливають на стабілізацію внутрішнього споживчого ринку в кризовий період, скорочення сектору з низькою зарплатнею та рівень бідності.